Notes que et sents constantment jutjat pels altres? Tens una por persistent i irracional al que pensen els altres de tu? Això fets generen un canvi en el teu dia a dia? Els àmbits social, familiar i laboral es veuen afectats? Si s’ha sentit així durant més de 6 mesos i aquests successos afecten la seva vida diària, és possible que estigui passant per una fòbia social.
Les persones que pateixen fòbia social normalment senten por de situacions en les quals poden ser jutjats pels altres i volen evitar-es. Només el fet de pensar a estar envoltat de gent que et pot estar jutjant genera molta ansietat, malestar i causa limitacions en la vida cuotidiana de la persona en qüestió. El temor intens i persistent al fet que els altres t’estiguin observant i jutjant genera una forta ansietat que afecta directament les activitats diàries que abans podies fer sense problemes com anar a comprar el pa, portar als teus fills a l’escola, quedar amb les teves amistats o altres activitats.
Si se sent identificat amb aquests dos paràgrafs, no es preocupi, l’ansietat social es pot tractar i vostè mateix amb l’ajuda professional necessària, podrà posar fi a aquests problemes que no li permeten gaudir al 100% del seu dia a dia.
Què és la fòbia social?
La fòbia social és un dels trastorns més prevalents i pels quals més es demanda atenció psicològica. Segons la classificació del DSM-V, la fòbia social es dona quan la persona sent una ansietat intensa en situacions socials en les quals pot estar exposat al possible examen per part d’altres persones. La persona amb fòbia social sent por de mostrar símptomes d’ansietat que es puguin valorar negativament, és a dir, té por al fet que els altres percebin els nervis i l’ansietat que aquesta sofrint i que llavors ho avergonyeixin i sentir-se rebutjat.
Així doncs, les situacions socials pràcticament sempre provoquen por o ansietat i és per això que s’eviten o s’intenten resistir el màxim possible amb por i ansietat. Per tant, la persona que sofreixi de fòbia social, no farà falta que senti ansietat per estar en situacions socials, el només fet de pensar-la, evitar-la o resistir-la també pot generar por i ansietat.
Aquesta por i ansietat que sent la persona amb fòbia social no s’ajusta a l’amenaça real que planteja la situació social. Mantenir una conversa, per exemple, no hauria de generar l’ansietat necessària com per a no voler sortir de casa i evitar la situació. Aquesta ansietat, segons el DSM-V ha de durar com a mínim 6 mesos. A més, la por, l’ansietat o l’evitació causa un malestar significatiu o una deterioració social, laboral o en altres àrees importants. Genera canvis en la vida cuotidiana de la persona que li fan gaudir menys del seu dia a dia i de la vida.
Com diferenciar entre fòbia social i trastorn de pànic, dismórfico corporal, TEA i altres fòbies?
En primer lloc, el trastorn de pànic genera una simptomatologia ansiosa més aguda que la fòbia social. La gent que sofreix de trastorn de pànic, generalment pensa que morirà per un atac de cor degut a les fortes palpitacions que sofreix, així com una opressió important en el pit. Es produeix una aparició sobtada de por intensa que aconsegueix el seu màxim en pocs minuts. En canvi, el nivell d’ansietat en la fòbia social és menor, és més progressiu i no tan sobtat i està directament relacionat amb situacions en les quals l’individu es pot sentir jutjat pels altres.
Les persones que pateixen de trastorn dismórfico corporal senten ansietat per defectes o imperfeccions percebudes en el seu físic que no tenen importància o que no són observables per altres persones. Per aquests fets, poden quedar-se a casa per a no ser jutjats, però no estaríem parlant de fòbia social perquè l’ansietat es genera per pensar que els altres jutgessin una concepció errònia del seu físic que el subjecte percep com a real.
Les persones amb TEA tenen dificultats severes per a tenir relacions socials, a més tenen una comunicació social poc desenvolupada. En canvi, una persona amb fòbia social no presenta tals dificultats per a mantenir una relació social i no presenta problemes en les habilitats associades a la comunicació social.
D’altra banda, és important saber diferenciar la fòbia social d’altres fòbies com l’específica o l’agorafòbia:
- La fòbia específica es caracteritza per presentar por o ansietat intensa per un objecte o situació específica, com podria ser el fet de volar, les altures, a insectes com les aranyes, a agulles, llocs tancats, sons, etc. En definitiva, la fòbia es pot especificar i situar molt clarament. En alguns casos, es pot semblar molt a la fòbia social i fins i tot poden compartir simptomatologia, però mantenen les seves diferències.
- L’agorafòbia es caracteritza per presentar por o ansietat que apareixen cunado la persona s’exposa a situacions agorafóbicas com estar enmig d’una multitud, usar transport públic, estar fos de casa sol. L’ansietat apareix perquè la persona té por de trobar-se en situacions de les quals no podrà escapar si se sent angoixat i necessiti marxar.
Per què tinc fòbia social?
La fòbia social pot tenir diversos orígens, però el més comú és que se de per una interacció entre el biològic i l’ambiental:
- Factors ambientals: principalment el paper que té l’entorn que t’envolta en la teva manera de ser i de viure. Si en la teva vida cuotidiana tens elements estressors constants, poden generar que tinguis més facilitat a desenvolupar una conducta fòbica que una altra persona que no té aquests factors externs. Un altre exemple de factors ambientals podria ser la relació que té la persona amb la seva mare i el seu pare, si aquests han estat excessivament controladors i protectors durant la infància del subjecte, llavors aquest té més facilitat per a desenvolupar fòbia social.
- Herència: hi ha predisposició genètica a l’ansietat. Si una persona és ansiosa donis de petita, els seus descendents tindran més probabilitat de sofrir ansietat quan es presentin factors ambientals que els activin.
- El cervell: hi ha una zona en el cervell encarregada del control de la resposta davant de situacions ansioses anomenada nucli amigdalí. Si aquesta zona del cervell està més activa del normal per factors biològics, llavors la resposta pot ser exagerada davant situacions que a priori no haurien de generar tal por.
Quin risc tinc de patir fòbia social?
És important llegir el següent paràgraf perquè t’ajudarà a saber si tens risc de tenir fòbia social i també et donarà alguna idea per a poder evitar sofrir-la.
Hi ha diversos riscos de sofrir fòbia social:
- Cridar l’atenció dels altres per una alteració: les deformacions de naixement, la malaltia del Parkinson, ser tartamut, haver sofert alguna operació que t’hagi deixat tolit, etc. poden generar inseguretats en la persona i llavors provocar la fòbia social per por de ser jutjat.
- Família: explicat en l’apartat anterior, si els teus progenitors o familiars pròxims han sofert o sofreixen fòbia social, llavors tindràs més probabilitats de sofrir-la.
- Factors ambientals passats negatius: haver rebut bulling, humiliacions, burles, situacions de rebuig, poden generar traumes quan ets nen i si no es tracten, llavors poden evolucionar en una fòbia social.
- Noves experiències: experiències laborals o acadèmiques que t’exigeixin haver d’exposar-te a un públic, o tenir reunions amb diverses persones quan mai abans l’havies fet també poden desenvolupar una fòbia social.
- Personalitat: les persones introvertides, tímides, que són mes reservades poden presentar problemes a nivell de relació social que acabin en una fòbia social si es viuen males experiències.
Què haig de fer, crec que tinc fòbia social?
El primer pas és prendre consciència del problema. Si vostè se sent identificat amb tot el que ha llegit fins ara, és important reconèixer que pot tenir un problema i llavors demanar ajuda. Si no es veu capaç de demanar ajuda de manera directa a un professional, demani-la a un familiar i que l’ajudi a buscar ajuda professional. En qualsevol cas, és important poder compartir la seva problemàtica per a ser ajudat. Si deixa que el problema es vagi fent major i s’enquisti, després pot arribar a desregularizar la seva vida a nivells molt poc funcionals per a vostè, fet que no li permetrà gaudir de la vida com es mereix.
Com tractar la fòbia social?
Donis de la psicologia psicoanalítica es buscarà indagar sobre el material inconscient que pot estar generant la simptomatologia de la fòbia social, com podria ser per exemple un trauma no resolt. El funcionament de la ment en aquests casos i molts més és extraordinari. Davant d’un trauma que no és possible processar en el moment pel dolor que podria generar, la ment decideix portar-lo a l’inconscient, “oblidar-lo” perquè el subjecte pugui continuar vivint i no hagi de fer front al succés traumàtic viscut. Si la ment considera que el subjecte no està preparat per a fer front al trauma i processar-lo, llavors el porta a l’inconscient. Què pot passar? Que, en un futur, el cos es pugui reactivar davant situacions semblants a les viscudes en la situació traumàtica i llavors pugui somatizar amb ansietats difícils d’explicar. Per tant, l’objectiu d’una teràpia psicoanalítica serà portar el material de l’inconscient al conscient per a poder treballar-lo d’una manera conscient. És a dir, s’intentarà portar al conscient aquell trauma que la ment va sepultar en l’inconscient amb l’objectiu de treballar-lo donis d’un lloc segur.
Referències bibliogràfiques:
Gómez, J. (2007). Manual para el tratamiento de Fobia Social. ACADEMIA.
Elizondo, Y. (2016). Trastorno de ansiedad social (fobia social). Revista médica sinergia. 4(1), pp20-24. Recuperado de: file:///C:/Users/User/Downloads/Dialnet-TrastornoDeAnsiedadSocialFobiaSocial-7070342.pdf
Vilaltella, J. T. (1970). Las Fobias. Océano. Madrid, España.
Máster en psicología general sanitaria (URL Blanquerna)
Grado en Psicologia (UOC)
Entrenador Superior de Baloncesto