Lleialtats familiars: el pes dels llaços de sang
La família és un dels pilars fonamentals de la nostra vida. Des que naixem, ens trobem immersos en una xarxa de relacions familiars que ens marquen i configuren la nostra manera de ser i veure el món. Al llarg de la nostra vida, aquestes relacions poden ser font de suport, d’amor, d’afecte i de protecció, però també poden ser font de conflictes, de desacords i de dolor.
Una de les qüestions que més poden afectar les nostres relacions familiars són les lleialtats familiars. La lleialtat és un valor molt important en les relacions humanes, i en el context de la família adquireix una importància encara major. No obstant això, quan les lleialtats familiars es tornen excessives o no s’ajusten a les necessitats individuals, poden convertir-se en un llast que impedeix el desenvolupament personal i el benestar emocional.
En aquest article analitzarem les lleialtats familiars, el seu impacte en les nostres relacions i algunes estratègies per a afrontar-les.
Què són les lleialtats familiars invisibles?
Les lleialtats familiars invisibles són un conjunt d’expectatives, creences i sentiments que es desenvolupen en el si d’una família i que influeixen en les relacions entre els seus membres. Aquestes lleialtats es construeixen al llarg de la nostra infància i adolescència, i poden ser molt intenses i profundes. Aquests sentiments de lleialtat, compromís i fidelitat que mantenim cap a la nostra família d’origen poden estar dirigides cap a la figura paterna o materna, cap a un germà o germana, o cap a tota la família en conjunt. A més, es transmeten de generació en generació i sovint no són conscients, cosa que significa que poden tenir un efecte significatiu en les nostres relacions sense que ens adonem.
Les lleialtats familiars es basen en el fet que la família és la primera i més important font de suport emocional i material que tenim. La família ens ha protegit i cura des que érem vulnerables i indefensos, i per això sentim un compromís emocional cap a ella. A més, les lleialtats familiars es reforcen pel fet que la família és un grup tancat, amb normes i valors compartits, la qual cosa pot generar una sensació de pertinença i d’identitat.
No obstant això, les lleialtats familiars també poden tenir un costat fosc. Quan les lleialtats són excessives o no s’ajusten a les nostres necessitats individuals, poden impedir el desenvolupament personal i generar conflictes emocionals. A més, les lleialtats familiars poden ser utilitzades per alguns membres de la família com un mecanisme de control i manipulació, com a manera de sotmetre a la resta de membres, fent que aquests s’adaptin i modelin en funció de les seves pròpies idees.
Quins tipus de lleialtats invisibles trobem?
El psicòleg Boszormenyi-*Nagy va identificar tres tipus de lleialtats familiars invisibles: lleialtats lleials, lleialtats deslleials i lleialtats ambivalents.
Les lleialtats lleials són aquelles que fomenten la cooperació i l’harmonia entre els membres de la família, mentre que les lleialtats deslleials es basen en la competència i el conflicte. Les lleialtats ambivalents són una combinació de tots dos tipus de lleialtats i poden ser especialment problemàtiques, ja que poden generar una sensació de confusió i conflicte. Això pot portar a un comportament ambigu i poc consistent en les relacions, la qual cosa pot ser difícil per als altres membres de la família.
Així mateix, les lleialtats familiars que poden afectar la dinàmica familiar serien:
- La lleialtat deute: Aquesta lleialtat es refereix a l’obligació de lleialtat que sent un membre de la família cap a un altre membre que ha sofert una injustícia o ha estat víctima d’una situació difícil. Aquesta lleialtat sovint s’estén a través de generacions i pot generar sentiments de culpa i obligació en els membres més joves de la família.
- La lleialtat de parentiu: Aquesta lleialtat es refereix al sentit d’obligació que sent un membre de la família cap a un altre simplement perquè són parents. Aquesta lleialtat es pot manifestar en relacions que són tòxiques o abusives, ja que els membres de la família senten que han de romandre lleials malgrat els comportaments perjudicials.
- La lleialtat d’aliança: Aquesta lleialtat es refereix a l’obligació de lleialtat que sent un membre de la família cap a un altre membre que ha assumit un paper protector o de líder. Aquesta lleialtat pot ser problemàtica quan el líder o protector exerceix un control excessiu o actua de manera perjudicial.
Un aspecte important de les lleialtats invisibles és que en transmetre’s d’una generació a una altra, els nens poden absorbir sense saber-ho les lleialtats dels seus cuidadors, pares i avis, i portar-les amb si en les seves pròpies relacions familiars. Per exemple, si una mare sent que la seva pròpia mare no li va donar suficient atenció o amor, pot transferir aquesta lleialtat cap a la seva pròpia filla i esperar que la nena ompli aquest buit emocional. Aquest tipus de dinàmica pot ser especialment difícil d’identificar i abordar, ja que els nens poden no ser conscients de les expectatives que els seus pares tenen d’ells, i els pares poden no ser conscients de les lleialtats que estan transmetent.
Com afecten les lleialtats familiars invisibles a les nostres relacions?
Les lleialtats familiars invisibles poden tenir un impacte significatiu en les nostres relacions, tant favorablement com desfavorablement. Les lleialtats invisibles poden fomentar una sensació de comunitat i cooperació entre els membres de la família, la qual cosa pot ser beneficiós per a les relacions. Això és així degut al sentiment d’unicitat que crea dins d’un grup el fet de compartir valors i maneres d’actuar similars i que han estat les reforçades des de generacions.
D’altra banda, pot ocórrer que aquestes lleialtats invisibles generin un ambient de competència i conflicte que pot afectar desfavorablement les relacions, al mateix temps que es poden desenvolupar sentiments d’aïllament o de comparació contínua del propi fer amb el de la resta. A més, es pot generar un sentiment de pressió i culpa en la persona que les porta, sobretot quan s’ha habituat a relacionar-se des d’elles, però encara havent-se adaptat a aquestes, aquestes li generen una dissonància respecte als seus propis valors i sentiments. Així, es crea una ambivalència entre “el bon fer après en el si familiar” que deriva en sentiments desagradables i “el fer des del propi criteri” que facilita unes emocions agradables i satisfactòries que concorden amb la pròpia identitat i el creixement personal.
Un altre aspecte important de les lleialtats invisibles és com poden afectar les relacions de parella. Si una persona té una lleialtat invisible cap a la seva família d’origen,
pot ser difícil per a la seva parella sentir-se com una prioritat en la relació. Per exemple, si un membre de la parella té una lleialtat invisible cap a la seva mare, pot sentir-se obligat a passar més temps amb ella o prioritzar les seves necessitats sobre les de la seva parella. Aquestes lleialtats poden ser especialment difícils de manejar en situacions en les quals els membres de la parella tenen diferents orígens culturals o familiars, ja que pot haver-hi expectatives culturals o familiars diferents en joc. D’aquesta manera es prioritza la necessitat apresa des de la família i es deslegitima la de la parella.
Com es pot detectar la presència de lleialtats familiars?
Identificar les lleialtats familiars invisibles pot ser un procés complex, ja que com el seu propi nom indica, són invisibles, i no es fan explícites en el contingut sinó en els patrons de relació i comunicació dins de la família, per la qual cosa sovint no som conscients d’elles. El procés de detecció requereix temps, paciència i experiències que ressonin amb la història viscuda en el si familiar.
D’aquesta manera, per a identificar les nostres pròpies lleialtats familiars invisibles, pot ser útil explorar la nostra pròpia història familiar i les dinàmiques interpersonals amb els membres que la componen, parant esment a possibles patrons de comportament que es repeteixen en les nostres relacions actuals.
Així mateix, resulta de gran utilitat obrir un espai propi que faciliti la reflexió sobre els propis patrons de comportament, pensament i emoció. Hi ha alguna cosa que facis o pensis que et fa sentir lligat a la teva família? Hi ha uns certs temes o situacions que t’incomoden o et fan sentir ansiós/a? Sents que no podries comunicar totes les teves opinions o les teves maneres de fer als teus familiars? Penses que la teva manera de sentir és contradictòria a la de la teva família? Hi ha algun tema o valor que es repeteixi en la teva família al llarg del temps? Hi ha algun secret familiar que s’hagi mantingut ocult des de fa diverses generacions?
A més, resulta interessant parar esment a les pròpies emocions. Les lleialtats familiars poden manifestar-se com a sentiments de culpa, ansietat, tristesa o fins i tot ira. Si notes que tens emocions fortes o desproporcionades en unes certes situacions, pot ser senyal que hi ha una lleialtat oculta en joc. És a dir, si dins d’una interacció ocorre que sents emocions amb una elevada intensitat que no concorda amb el que reps de la situació, ésto pot indicar la presència d’alguna creença, o lleialtat que has acostumat a seguir i que en aquest moment ja no concorda amb el teu benestar.
Un exemple seria la situació d’una familiar en la qual una de les lleialtats familiars ha estat a través del missatge: “el treball dur és el que porta a aconseguir el que vols, no et permetis ser feble i relacionar-te des de l’emocionalitat”. La persona que ha rebut aquest missatge pot sentir ràbia o empipament en interaccionar amb persones que si estan mostrant una major sensibilitat o emocionalitat, arribant fins i tot a sentir aquest empipament aconsegueixo mateixos quan se sentin tristos. Aquesta lleialtat els està impedint ser compassius amb si mateixos i amb el que senten, limitant la seva autoregulació i autocura.
Quins signes i símptomes poden indicar la presència de lleialtats familiars invisibles?
- Sentiment d’obligació: Els membres de la família poden sentir que tenen una obligació o deure de lleialtat cap a un altre membre de la família, fins i tot si això els causa problemes o els impedeix ser feliços.
- Sobreprotecció: Els membres de la família poden sentir la necessitat de protegir altres membres de la família a qualsevol cost, fins i tot si això significa sacrificar-se a si mateixos.
- Sentiments de culpa i vergonya: Els membres de la família poden sentir una gran quantitat de culpa i vergonya si no compleixen amb les seves obligacions de lleialtat cap a altres membres de la família.
- Problemes de relació: Els membres de la família poden tenir problemes de relació que no tenen una explicació clara o que no semblen estar relacionats amb problemes específics.
- Secret i ocultació: Els membres de la família poden ocultar uns certs aspectes de la seva vida o mantenir secrets per a protegir altres membres de la família.
- Patrons de sacrifici: quan un membre de la família sempre se sacrifica en benefici d’uns altres, pot ser un senyal que està actuant sobre la base d’una lleialtat invisible.
- Desagafo emocional: a vegades, els membres de la família poden sentir-se desconnectats emocionalment d’altres membres, la qual cosa pot ser un senyal que hi ha una lleialtat invisible present.
Quines repercussions poden tenir les lleialtats familiars en nosaltres mateixos?
Les lleialtats familiars invisibles poden tenir una sèrie de conseqüències negatives en la vida de les persones. Algunes d’aquestes conseqüències són les següents:
- Repetició de patrons: Quan una persona no és conscient de les lleialtats familiars invisibles que ho afecten, és possible que repeteixi patrons en la seva vida sense adonar-se. Per exemple, pot ser que segueixi el mateix model de relació tòxica que va veure en la seva família d’origen, o que es trobi en situacions laborals en les quals se sent explotat o maltractat, com li succeïa al seu pare o mare. En aquests casos, la persona pot sentir-se atrapada en patrons que no pot trencar, la qual cosa afecta el seu benestar emocional i a la seva qualitat de vida.
- Dificultat per a prendre decisions: Quan les lleialtats familiars estan en conflicte amb els desitjos i necessitats personals, pot ser difícil prendre decisions que siguin veritablement satisfactòries. Per exemple, pot ser que una persona se senti obligada a realitzar una carrera perquè per a la seva família és la que ha de triar, encara que la persona en realitat prefereixi triar una altra que aquest realment lligada al que l’apassiona. En aquestes situacions, la persona pot experimentar sentiments de confusió, frustració, inseguretat, baixa autoestima, cabreig.
- Problemes en les relacions interpersonals: Les lleialtats familiars invisibles també poden afectar les relacions interpersonals d’una persona. Per exemple, pot ser que una persona senti que ha de posar les necessitats de la seva família per sobre de les seves pròpies en les seves relacions de parella o amistat. En aquestes situacions, la persona pot tenir dificultats per a establir límits saludables i expressar les seves necessitats i desitjos de manera clara i efectiva. Aquesta barrera impossibilita que la persona conegui les seves necessitats i per tant com satisfer-les, ja que confon les seves pròpies necessitats amb les dels altres.
Les lleialtats familiars invisibles poden tenir un impacte significatiu en la vida d’una persona, afectant la seva capacitat per a prendre decisions, establir relacions saludables i viure una vida plena i satisfactòria. Al mateix temps, poden generar una sensació d’injustícia en alguns membres de la família. Per aquesta raó, és important prendre consciència d’aquestes lleialtats i conscienciar-se per a alliberar-se d’aquelles que estiguin impedint sentir un equilibri emocional en la persona.
Sovint, s’espera que els membres de la família es comportin d’una certa manera i compleixin amb unes certes expectatives, fins i tot si aquestes expectatives no són justes o raonables. Per exemple, pot haver-hi una expectativa que un fill es faci càrrec dels negocis familiars, encara que aquest fill tingui interessos i habilitats diferents. Això pot generar ressentiment i sentiments d’injustícia en aquest fill, la qual cosa pot afectar negativament en la seva relació amb altres membres de la família. El missatge que pot recollir aquesta persona és que ha de fer el que els altres esperen d’ell si vol ser inclòs i valorat dins de la família.
D’altra banda, és important tenir en compte que les lleialtats familiars invisibles no sempre són disfuncionals. De fet, sovint són una part important de les relacions familiars saludables i fortes. Quan es fomenten i es valoren lleialtats que afavoreixen a la resta de membres, es pot crear un sentit d’unitat i connexió en la família o dins del sistema en el qual s’han generat. Per exemple, la lleialtat a la família pot ser una font de suport emocional en temps difícils i durant successos estressants que ocorren en el cicle vital familiar.
Com bregar o trencar amb les lleialtats familiars invisibles?
El fet de trencar amb les lleialtats familiars invisibles pot ser un procés difícil i complicat per diverses raons. En primer lloc, aquestes lleialtats estan arrelades en la història i les relacions familiars, per la qual cosa poden ser molt poderoses i difícils de modificar. A més, trencar amb elles pot generar sentiments de culpa, vergonya i aïllament, ja que pot implicar anar en contra del que es considera “el correcte” dins de la família, la qual cosa porta amb si sensacions de solitud respecte al sistema familiar i posteriorment en els grups socials.
També pot ser difícil perquè les lleialtats invisibles solen estar profundament arrelades en la identitat i l’autoestima de la persona, la qual cosa pot fer que se sentin amenaçades en qüestionar-les o desafiar-les. A més, si la persona ha estat complint un paper específic dins de la dinàmica familiar a causa d’aquestes lleialtats, pot sentir-se pèrdua o desorientada en deixar de complir aquest rol i que no trobi sentit a prendre una altra direcció, a causa de la incertesa que pugui causar-li el separar-se de les seves actuacions quotidianes. Un altre factor que sol ser una barrera a l’hora de canviar patrons de relació, és la resposta que ens pugui donar l’altre. És a dir, a vegades podem témer fer un canvi per por del rebuig o abandó de l’altra persona.
D’aquesta manera, començar a qüestionar-se les lleialtats i dirigir-se feia una altra direcció, implica un canvi significatiu en la dinàmica familiar, la qual cosa pot ser aterridor i generar incertesa sobre com serà la relació amb la família a partir de llavors. Pot haver-hi temor a perdre la connexió emocional amb els sers estimats, i pot ser difícil establir límits clars i saludables en les relacions familiars una vegada que s’han trencat aquestes lleialtats.
Encara no sent una tasca senzilla, la de trencar i canviar amb els llegats familiars, aquí deixem algunes idees principals que poden ser el primer pas per a aconseguir prendre distància amb aquells llegats menys afins al teu benestar emocional:
- Reconèixer els patrons familiars: Reconèixer els patrons familiars és important perquè permet a les persones comprendre millor per què es comporten d’unes certes maneres i com les seves accions poden estar influenciades per les dinàmiques familiars. En reconèixer aquests patrons, les persones poden prendre mesures per a canviar-los i trencar amb els cicles negatius.
- Acceptar els patrons familiars: Acceptar els patrons familiars no significa necessàriament estar d’acord amb ells o justificar-los, sinó més aviat reconèixer que són una part de la història de la família i que han contribuït a donar forma a la família tal com és avui. En acceptar aquests patrons, es pot començar a treballar en el procés de canvi i creixement dins de la família.
- Establir límits: Establir límits també pot ajudar les persones a mantenir-se fermes en les seves decisions i a prendre el control de la seva pròpia vida. Per exemple, si una persona ha decidit seguir un camí diferent del de la seva família, establir límits clars pot ajudar aquesta persona a mantenir la seva decisió i evitar la pressió o crítica dels membres de la família.
- Practica l’acte-cuidat. Les lleialtats familiars invisibles poden ser estressants i emocionalment esgotadores, per la qual cosa és important cuidar-te a tu mateix/a física i emocionalment. Algunes persones poden pensar que l’acte-cuidat és egoista o una pèrdua de temps, però és important recordar que cuidar de tu mateix no sols et beneficia a tu, sinó també a les persones que t’envolten. Quan estàs en un bon estat de salut mental i emocional, pots manejar millor l’estrès, l’ansietat i altres dificultats de la vida. També pots ser més compassiu i tenir més energia i capacitat per a ajudar als altres.
- Practica l’acte-compassió: L’acte-compassió implica tractar-te a tu mateix amb amabilitat i comprensió, en lloc de jutjar-te i criticar-te. Quan estàs treballant per a trencar les lleialtats familiars invisibles, és important tenir en compte que el canvi porta temps i esforç. Practicar l’acte-compassió t’ajudarà a mantenir-te motivat i a manejar els desafiaments que puguin sorgir en el camí.
- Accepta el teu dret a ser tu mateix: Les lleialtats familiars invisibles sovint ens porten a actuar de manera oposada al que realment volem o necessitem. Acceptar el teu dret a ser tu mateix implica alliberar-te de les expectatives i pressions de la teva família i reconèixer que tens dret a prendre les teves pròpies decisions i a viure d’acord amb els teus propis valors.
Conclusió
Les lleialtats familiars invisibles poden tenir un impacte significatiu en les nostres vides, afectant les nostres relacions interpersonals i la nostra capacitat per a prendre decisions saludables i satisfactòries. Reconèixer la presència d’aquestes lleialtats i treballar per a abordar-les pot ser un procés desafiador, però és essencial per al nostre benestar emocional i mental. En comprendre d’on venen aquestes lleialtats i establir límits saludables, podem prendre mesures per a alliberar-nos de patrons de comportament poc saludables i millorar les nostres relacions amb nosaltres mateixos i amb els altres.
Des del Centre de Psicologia de Canvis us convidem a abordar i treballar des d’un entorn segur i comprensiu aquells llegats familiars que us hagin ressonat més en llegir aquest article.
Bibliografia:
– Boszormenyi-*Nagy, I., & Spark, G. M. (1984). Invisible loyalties: Reciprocity in intergenerational family therapy. Nova York: Harper & Row.
– Bowen, M. (1978). Family therapy in clinical practice. Nova York: Jason Aronson.
– Minuchin, S. (1974). Families and family therapy. Cambridge, DT.: Harvard University Press.
– Watzlawick, P., Weakland, J. H., & Fisch, R. (1974). Change: Principles of problem formation and problem resolution. Nova York: Norton.
Estela Zegrí Quesada (Psicóloga)
Psicóloga residente en el Centro de Psicología Canvis.
Máster en Psicología General Sanitaria por UNIR.
Máster en Terapia Sistémica Familiar por la Universidad Pontificia de Comillas.
Especialista en Psicoterapia y Psicodrama por la EPyP.