La sexualitat és un pilar fonamental en la vida, sense importar l’edat. No obstant això, en la nostra societat existeix una falta d’informació i una gran quantitat de mites i prejudicis entorn d’aquesta temàtica. És per això que en aquest article desgranarem alguns d’aquests estereotips, quins factors afecten la conducta sexual d’aquest col·lectiu, les limitacions que es poden trobar en el seu dia a dia, i quines eines i recursos disposem al nostre abast perquè puguin tenir una vida sexual satisfactòria.
Mites i prejudicis sobre la sexualitat en l’adult major
En l’actualitat, existeixen molts mites i estereotips sobre la sexualitat en l’etapa de la tercera edat.
- “Els ancians no tenen desig sexual”. Premissa comuna, però totalment incerta.
Sovint, les persones de la tercera edat són vistes com a asexuals o desinteressades en l’activitat sexual, i hi ha una tendència a minimitzar o ignorar les seves necessitats eròtiques. Això pot deure’s en part a la falta d’informació i educació sobre la sexualitat en la tercera edat, així com a la creença comuna que el sexe és només per als joves.
Els adults majors poden experimentar una disminució en el desig sexual a causa de canvis fisiològics o afeccions mèdiques, però cal recalcar que moltes persones majors gaudeixen d’una vida sexual activa i satisfactòria.
Per tant, el cessament de l’activitat sexual no és un succés cronològic depèn de factors com l’estat de salut física i mental de l’individu adult, la presència o absència de parella, la qualitat i relació afectiu-sexual establerta amb l’altra persona, l’adaptació als canvis fisiològics propis de l’edat, la qualitat i freqüència de les relacions sexuals prèvies (de parella i altres), la integració del paper social com a “ancià” i l’experiència de situacions traumàtiques o estressants (com a canvis de domicili, institucionalització o defunció d’un ser estimat). - “Els ancians no poden tenir relacions sexuals”. Existeix una fal·làcia comuna entorn al fet que la gent de la tercera edat és físicament incapaç de mantenir relacions sexuals.Com bé es comentarà amb posterioritat, si bé és cert que els canvis físics associats amb l’envelliment poden fer que el sexe sigui més difícil, molts adults majors encara són capaços de tenir relacions sexuals satisfactòries.
- “Les persones majors no han de tenir relacions sexuals”. Els adults majors poden gaudir d’una vida sexual si ho desitgen i estan en bones condicions de salut.Existeix una errònia creença social que relaciona la tercera edat amb la vulnerabilitat i permanència del tabú entorn a la sexualitat (i especialment en adults majors), que es tradueix a una tendència a rebutjar la vida eròtica en aquesta etapa evolutiva.Seguint en aquesta línia, sovint també s’associa l’envelliment amb la pèrdua de la bellesa i la vitalitat, la qual cosa pot afectar la seva confiança i autoestima.Conseqüentment, els factors prèviament explicats poden produir efectes negatius en la salut sexual i mental de les persones majors (p. ex. falta d’atenció a les seves necessitats sexuals, disminució subjectiva del seu desig sexual, escassa comunicació oberta sobre temes sexuals, difícil accés a informació i recursos relacionats amb l’educació sexual i l’atenció mèdica, …).
- “Els ancians no necessiten preocupar-se per malalties de transmissió sexual (MTS)”. Això és completament fals. Hi ha diversos factors relacionats amb l’envelliment que poden augmentar el risc de contreure MTS en les persones majors. Alguns d’aquests factors inclouen:
- Canvis en la pell i les membranes mucoses: Amb l’envelliment, la pell i les membranes mucoses del cos tendeixen a ser més primes, per la qual cosa augmenta el risc de tenir lesions i infeccions. Per tant, les persones majors poden ser més susceptibles a contreure una infecció via transmissió sexual.
- Disminució de la funció immunològica: A mesura que envellim, el nostre sistema immunològic es torna menys efectiu en la lluita contra les infeccions. Això pot fer que les persones majors siguin més susceptibles a contreure MTS, i també que les infeccions siguin més difícils de tractar.
- Problemes de salut crònics: Les persones majors tendeixen a la pluripatología, és a dir, a presentar més malalties de salut crònics (ex. diabetis o malalties cardíaques). Aquestes condicions complexes poden afeblir el sistema immunològic i augmentar el risc de contreure MTS.
- Major ús de medicaments: Les persones majors sovint prenen diversos fàrmacs per a tractar diferents condicions de salut. Alguns d’aquests medicaments poden disminuir la funció immunològica i augmentar el risc de presentar MTS.
- Menor ús de preservatius: Les persones majors tendeixen a ser menys propenses a l’ús de mesures de protecció durant les seves relacions sexuals, ja sigui per una deseinformación sobre la necessitat d’un sexe segur o per la falsa creença que el risc de patir una MTS és menor en la tercera edat.
En resum, és important desafiar aquests mites i estereotips, ja que poden impedir que les persones majors gaudeixin d’una vida sexual activa i satisfactòria. Cal assenyalar així mateix que aquest conjunt de falses creences socials genera i perpètua sentiments negatius (com a vergonya o incomoditat) entorn a la sexualitat en persones de la tercera edat i repercuteix en la seva atenció mèdica o comunicació amb la seva parella sexual. Per tant, és important comprendre que la sexualitat és una part normal i natural de la vida humana, independentment de l’edat.
Factors que influeixen en la conducta sexual d’una persona major
La conducta sexual en la vellesa depèn de multitud de variables: salut general, disponibilitat d’un company(a) sa(a), nivell educatiu i social, creences sexuals, història sexual prèvia, interessos i pràctiques sexuals prèvies, grau de satisfacció amb la vida, personalitat, etc.
No obstant això, la comunitat científica posa major recalcament als següents factors:
- Canvis fisiològics. Quan envellim experimentem canvis normals en el cos que poden influir en la resposta sexual de les persones. És important tenir en compte que els canvis en la resposta sexual poden variar d’una persona a una altra i no necessàriament significa que una persona no pugui gaudir d’una vida sexual satisfactòria en la tercera edat. No obstant això, alguns dels canvis més comuns són:- Canvis hormonals: Els nivells hormonals solen disminuir amb l’edat. En homes, la testosterona disminueix gradualment, aspecte que pot disminuir el desig sexual i la funció erèctil. En les dones, la menopausa marca la fi del cicle menstrual i la disminució dels nivells d’estrògens i progesterona pot causar sequedat vaginal i disminució del seu desig sexual.
- Canvis en la resposta sexual: En la tercera edat, el temps que triga una persona a respondre sexualment pot augmentar. És a dir, les fases d’excitació i altiplà -període d’excitació sexual màxim- poden prendre més temps de durada per factors hormonals. Puntualitzar així mateix que solen experimentar l’orgasme menys intens, més curt o més lent per una disminució de la seva sensibilitat sexual i a causa dels esmentats canvis hormonals. Finalment, la fase de resolució –sensació de relaxació del cos després de l’orgasme indicativa de la volta a l’estat normal– pot ser més prolongada.
- Dolor i rigidesa en les articulacions: A mesura que envellim, el cos humà experimenta una disminució en la producció del que es denomina líquid sinovial, el qual pot determinar que les articulacions es tornin menys flexibles i més propenses a la inflamació. A més, el desgast i la pèrdua de cartílag poden contribuir a la rigidesa i el dolor en les articulacions. El dolor i la rigidesa en les articulacions poden dificultar les posicions sexuals i afectar l’activitat sexual.
- Salut física i mental: La salut física i mental influeix en la conducta sexual d’una persona major. Aquells que tenen problemes de salut crònics, dolor crònic, incontinència urinària i disfunció erèctil poden ser menys propensos a participar en activitats sexuals. A més, els canvis psicològics relacionats amb l’envelliment (com l’ansietat, la depressió, la solitud i l’aïllament social) també solen afectar la conducta sexual d’una persona major.
- Medicaments: La majoria de persones majors tenen receptats múltiples fàrmacs per al tractament de les seves diferents afeccions de salut. Desgraciadament, alguns dels medicaments prescrits poden tenir efectes secundaris que afecten la sexualitat d’una persona (com la disminució del desig sexual o la proclivitat a una disfunció erèctil).
- Canvis en la vida social: La pèrdua d’un cònjuge o la disminució de la xarxa social són algunes variables que poden afectar la conducta sexual d’una persona de la tercera edat. Com? Hi ha persones que poden sentir-se menys atretes pel sexe sense la companyia d’una parella i altres que en estar més aïllades senten que tenen menys oportunitats de participar en activitats sexuals.
- Creences culturals i religioses: Les creences culturals i religioses també poden limitar o tendir a una visió negativa del sexe en la tercera edat, aspecte que influirà en la conducta sexual de la persona major.
En resum, la conducta sexual en la tercera edat pot veure’s influenciada per una varietat de factors és important que els professionals de la salut tinguin en compte aquests factors en tractar a persones majors i que s’abordi la sexualitat d’una manera oberta i respectuosa.
Les disfuncions sexuals en la tercera edat
Les disfuncions sexuals són problemes que afecten la capacitat d’una persona per a gaudir i/o participar en activitats sexuals. Les disfuncions sexuals en la tercera edat són una realitat per a moltes persones majors, però no tenen per què ser un obstacle insuperable per a mantenir una vida sexual saludable i satisfactòria. En la tercera edat, les disfuncions sexuals més comunes són:
- La disfunció erèctil: És la incapacitat d’un home per a aconseguir o mantenir una erecció durant el coit. Es considera comú en homes majors a causa dels canvis fisiològics esmentats que ocorren en el cos a mesura envellim.
- La disminució del desig sexual: És la reducció en l’interès o desig per participar en activitats sexuals. Com bé s’ha ressenyat amb anterioritat pot deure’s a canvis hormonals, problemes de salut física o mental, medicaments, canvis en la vida social o simplement al procés natural d’envelliment.
- La sequedat vaginal: És un aspecte comú en les dones majors, tal com s’ha comentat pot ser causada per la disminució dels nivells d’estrogen en el cos. La sequedat vaginal pot causar dolor durant el coit i pot afectar la capacitat d’una dona per a gaudir de les seves activitats sexuals.
- Els problemes d’ejaculació: Els homes majors poden experimentar problemes d’ejaculació retardada (incapacitat d’ejacular) o precoç (ejaculació massa ràpida).
- El dolor durant el coit: Aquest aspecte pot ser causat per una varietat de factors, com la sequedat vaginal, problemes de pròstata en els homes o la tensió muscular. Pot afectar la capacitat d’una persona per a gaudir d’activitats sexuals.
És important recordar que les disfuncions sexuals són comunes en la tercera edat i no han de considerar-se vergonyoses o tabú. És important parlar amb un professional de la salut si s’experimenten problemes sexuals per a explorar opcions de tractament i millorar la qualitat de vida sexual.
A continuació, es presenten algunes estratègies que poden ajudar a manejar les problemàtiques sexuals en la tercera edat:
- Tenir una comunicació oberta sobre els problemes sexuals pot ser difícil, però és fonamental per a trobar solucions, ja que ajuda a reduir l’ansietat i l’estrès associats amb les disfuncions sexuals i fomenta la intimitat emocional i física.
- Realitzar exercici ajuda a millorar la salut cardiovascular, la qual cosa pot millorar la funció sexual. En aquest punt, informem que existeixen els denominats “exercicis de Kegel” que enforteixen els músculs del sòl pelvià i poden ser útils per a les dones majors que experimenten incontinència urinària o feblesa muscular.
- Mantenir un estil de vida saludable sol tenir un impacte positiu en la salut sexual. És a dir, seguir una dieta saludable, uns hàbits de somni suficients i limitar el consum de la nicotina, l’alcohol i altres drogues.
- Acudir a teràpia quan es manté una disfunció sexual que genera malestar emocional, a l’efecte d’identificar els factors psicològics o afectius que contribueixen als problemes sexuals i proporcionar eines per a manejar aquestes variables.
En general, és important recordar que les disfuncions sexuals són comunes en la tercera edat i que existeixen moltes opcions diferents de tractament efectives. Parlar obertament sobre el tema, portar un estil de vida saludable i buscar ajuda professional, si és necessari, poden ajudar a superar aquests obstacles i a mantenir una vida sexual saludable i satisfactòria en aquesta etapa de la vida.
Com donar suport a la sexualitat en la tercera edat?
Per a promoure la salut sexual i el benestar de les persones majors és imprescindible fomentar la comunicació oberta i honesta sobre la sexualitat en la tercera edat. L’objectiu és ajudar a trencar tabús perquè se sentin més còmodes expressant els seus problemes, necessitats i desitjos sexuals. Subratllar que la sexualitat en la tercera edat no es tracta només d’activitat sexual: fomentar la intimitat i l’afecte -amb el contacte físic no sexual- s’ha demostrat que és igualment important per a la salut i el benestar sexual de les persones majors.
Conseqüentment, és vital proporcionar una informació precisa i actualitzada sobre la sexualitat en aquesta etapa evolutiva que pugui ajudar a prendre decisions informades sobre la seva salut sexual. Això pot incloure informació sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual, l’ús de mètodes anticonceptius i com manejar els canvis fisiològics de l’envelliment.
Cal assenyalar que les persones majors tenen diferents orientacions sexuals i identitats de gènere. La importància de la inclusió i la diversitat en la sexualitat en la tercera edat pot ajudar a garantir que totes les persones majors tinguin accés a l’atenció i el suport que necessiten.
En resum, cal advocar per l’atenció mèdica adequada per a les persones majors sense oblidar l’esfera sexual, amb la finalitat de prevenir i tractar tot tipus de malalties. Així doncs, es tracta de disposar d’una atenció mèdica integral i adequada per a TOTS els problemes de salut relacionats amb la tercera edat.
A continuació, anotem serveis especialitzats que s’enfoquen a proporcionar informació i accés a recursos relacionats amb la sexualitat en la tercera edat, així com volen crear un espai segur perquè les persones majors discuteixin sobre la seva sexualitat:
- Fundació Sexpol (https://www.sexpol.net/): És una organització sense ànim de lucre que promou l’educació sexual i els drets sexuals a Espanya. Ofereixen serveis i recursos per a totes les edats, incloent-hi persones majors.
- Fundació 26 de Desembre (https://fundacion26d.org/): És una organització que s’enfoca en els drets de les persones majors LGBT a Espanya. Ofereixen programes i recursos per a ajudar a les persones majors LGBT a bregar amb problemes relacionats amb la sexualitat, la identitat de gènere i la discriminació.
La sexualitat en la tercera edat continua sent un tema tabú en molts aspectes. Els mites i prejudicis relacionats amb la vellesa han fomentat l’escassetat d’informació i educació en la societat. Per això, és important reconèixer que la sexualitat és un aspecte fonamental de la vida humana, i la vellesa no ha de ser una barrera per a l’expressió i el gaudi de la sexualitat. Cal acceptar que les persones majors tenen necessitats i desitjos sexuals legítims. S’han de promoure espais segurs i respectuosos perquè puguin expressar la seva sexualitat de manera saludable i satisfactòria.
Si tu o algú del teu entorn necessita major informació sobre aquest tema pots sol·licitar una primera sessió informativa en el Centre de Psicologia CANVIS de Barcelona. Disposem d’un equip de psicòlegs que poden ajudar-te.
Referències bibliogràfiques
Benítez García, J. M., Camero Machín, J. C., Coll Ávila, J., i Curbelo Fajardo, J. C. (2023).
Caracterització de la vida sexual d’adults majors d’una àrea de salut. MediSur, 21(1), 50-61.
Ghidara, E. (2019). Mentre hi hagi vida, hi ha tot: una mirada en la sexualitat de l’adult major. Evidència, actualizacion en la pràctica ambulatòria, 22(1), e001105-*e001105.
Gonzáles-Soto, C. E., i Guerrero-Castañeda, R. F. (2022). Anàlisi de la producció científica de la sexualitat de l’adult major: una revisió integrativa. Revista Baiana de Enfermagem36 ,.
Llanes Betancourt, C. (2013). La sexualitat en l’adult major. Revista cubana d’infermeria, 29(3), 223-232.
Marín-Adán, M. (2019). La sexualitat en la tercera edat institucionalitzada (Màster’s thesis).
Ríos, G. L. C., Flores, E. J., Perea, X., Pizarro, M., i Aracena, A. (2003). La sexualitat en la tercera edat i la seva relació amb el benestar subjectiu. In Ponència presentada en el Simposi Participació, Ciutadania i Inclusió social. 51 Congrés Internacional d’Americanistes, Santiago de Xile.
Sapetti, A. (2013). La sexualitat en l’adult major. Psicodebate, 13, 61-78.
Wong Corrals, L. A., Alvarez Rodríguez, I., Domínguez Miranda, M. D. L. C., i González Inclán, A. (2010). La sexualitat en la tercera edat: Factors fisiològics i socials. Revista mèdica electrònica, 32(3), 0-0.
NºCol. 28444 – COPC
Psicóloga residente en el Centro Piscología CANVIS
Máster en Piscopatología Legal, Forense y Criminológica por laUniversidad Internacional de Cataluña (UIC)
Máster en Psicología General Sanitaria en la Universidad Internacional de
La Rioja (UNIR)