Ai l’amor… Les relacions de parella són un mirall perfecte en el qual reflectir quin tipus d’inclinació tenim. Has sentit parlar dels diferents models d’inclinació? Perquè si els vols conèixer i entendre millor com funciones en les relacions amb els altres, aquest article és per a tu!

L’estil d’inclinació és una cosa personal i és un conjunt de conductes i sentiments que determinen la nostra manera d’actuar, de comunicar-nos amb l’altre i d’expressar les nostres emocions. A més, sabies que el teu estil d’inclinació determina en gran manera l’elecció de les teves parelles i la dinàmica que s’establirà amb aquestes?

Llavors, com es forma aquesta inclinació? Perquè aquest, aquesta constituït, per diverses variables com: els trets de la personalitat de cadascun, l’entorn, però, sobretot, la inclinació o relació que es va establir a primerenca edat amb els nostres pares.

El psicoanalista John Bowlby, va crear una teoria per a poder explicar millor els diferents tipus d’inclinació i va acabar per concloure que hi ha unes certes característiques d’inclinació que són més saludables que unes altres. Per a entendre això, primer hem d’aprofundir millor en: què volem dir amb “inclinació”?

La inclinació, és un vincle afectiu més o menys estable que té diferents nivells d’intensitat i és possible desenvolupar-lo tant cap a alguns objectes com cap a altres persones. D’aquesta manera, en la parella, la inclinació es pot albirar dins de la relació que es produeix entre totes dues persones.

Tal com hem esmentat, la inclinació es forma en les primeres etapes evolutives, durant la infantesa, ja que el primer vincle d’inclinació que formem és amb els nostres progenitors o cuidadors. Així, cal destacar que la inclinació fa referència a la sensació de seguretat i protecció que té el nen en el seu entorn i davant les potencials amenaces que poden aparèixer en la seva vida.

Resulta de gran importància poder formar un vincle segur, perquè això ens permetrà poder establir altres vincles en el futur amb altres persones. És per això que és tan determinant saber quin vincle formem amb els nostres pares o cuidadors en la infància, ja que aquest primer vincle ens serveix com a model per a construir els futurs llaços amb els altres i, en aquest sentit, amb la nostra futura parella.

Llavors Quins tipus d’inclinació hi ha i com influeixen en la parella?

La inclinació ansiosa, insegur o ambivalent

En la parella, aquesta inclinació es manifestarà en forma de:

  • Necessitat constant de rebre mostres d’afecte. Aquestes persones demanden constantment atenció i afecte per a sentir-se volgudes.
  • Es mostren, tal com es defineix aquesta inclinació, insegures en les relacions que estableixen.
  • Hi ha casos en els quals fins i tot veuen les relacions sexuals com una prova de “propietat”, més que un acte que es realitza des d’un afecte sincer
  • Sobrepiensan molt les coses i tenen una tendència paranoica de veure el que succeeix en la relació, és a dir, es preocupen per detalls sense importància i imaginen que hi ha problemes, que ja no els volen, que els abandonaran, etc.
  • Són persones amb un humor molt canviant. En un moment poden demostrar-te tot el seu amor i fer-te sentir el millor de la seva vida, igual que, en un altre moment, poden estar completament distants i apàtics.
  • Utilitzen la manipulació emocional com a eina principal. Fan ús de xantatge, recorren al victimisme, als ultimàtum, amb la condició d’aconseguir el que ells volen.

Per exemple, has quedat amb els teus amics a sopar, encara no has arribat al lloc i reps diversos missatges de la teva parella. Potser a la teva parella, en el seu moment, li va semblar bé la idea que passessis temps amb els teus amics, però t’acabes de marxar i ja pots sentir la seva preocupació creixent. Et comença a preguntar amb qui vas, si la trobaràs a faltar, si no era millor idea quedar-se a casa, que aquests amics són una mala influència… i a poc a poc et transmet la seva pròpia por i desconfiança.

Et resulta familiar? Si no t’ha passat a tu, segur que coneixes a algú a qui sí.

A aquest estil d’inclinació també se’l coneix com a inclinació ambivalent deguda, justament a aquesta mostra canviant d’emocions ja que, d’una banda, necessiten constants mostres d’amor i, per un altre, no acaben de confiar en aquestes mostres que se li donen, sentint-se constantment insegurs per por de l’abandó.

Inclinació distant o evitativo

Les característiques generals d’aquesta mena d’inclinació són:

  • Els sol resultar difícil comprendre els sentiments o demandes de la seva parella i, no és que no tinguin sentiments, sinó que prefereixen reprimir-los.
  • Necessiten tenir major espai per a ells, tant a nivell físic com personal, per la qual cosa, si senten que envaeixes el seu espai o els dones massa afecte, solen molestar-se perquè se senten saturats, envaïdes i incompresos.
  • Normalment trien la solitud i és per això que solen evitar el compromís, ja que això suposa una certa renúncia a la seva llibertat. Alguns d’aquests perfils prefereixen relacions menys serioses i més esporàdiques.
  • En el fons, solen sentir-se poc volguts i infravalorats. Aquestes característiques de la seva manera de ser reflecteixen aquest tipus d’inclinació evitativo que van establir amb els seus pares. Probablement podria tractar-se d’una persona en la família de la qual no s’ha parlat molt de les emocions, no es comuniquen i resolen correctament els problemes o, per exemple, s’educa sobre la base de tòpics referents al fet que la mostra de sentiments és signe de feblesa.

Així, les persones amb aquesta mena d’inclinació no necessiten proximitat, sinó que, per contrari, solen tractar de buscar més el seu espai per a sentir-se còmodes.

A més, els costa connectar amb les seves emocions, per la qual cosa no solen parlar o expressar amb facilitat les seves. De fet, si es dona una situació en la qual el seu company li mostra tot el que sent, solen sentir-se massa aclaparats i fugen del compromís.

Encara així, això no signifiquen que no tinguin sentiments, que ens vulguin menys o que no ens vulguin, sinó que tenen una manera diferent de fer-ho.

El que ocorre és que la fredor emocional, la distància i la poca necessitat d’establir un vincle afectiu amb més mostres d’afecte pot arribar a danyar una relació, ja que el company pot sentir-se poc volgut si no entén aquest tipus d’inclinació.

Inclinació segura

Est representa el tipus d’inclinació més sana.

  • Són persones que tenen majors nivells d’estabilitat afectiva i transiten amb major facilitat les emocions.
  • Solen presentar nivells més alts d’empatia i d’escolta, per la qual cosa no sol resultar molt complicat que s’estableixi una bona comunicació i una sensació d’estabilitat al costat d’aquesta persona.
  • Entenen i respecten les diferències que pugui haver-hi entre ells i no les veuen com una amenaça per a la relació o per a la pròpia autoestima.
  • Solen ser confiades, per tant, normalment no mostren aquesta gelosia que denota una inclinació insegura i no tracten de controlar a la seva parella.

Per exemple, aquest estil d’inclinació es troba en persones que necessiten el seu espai i entenen que el seu company també el vulgui. Encara així, els agrada passar temps amb la seva parella i tenen un major nivell de compromís en quan a elaborar projectes de futur en comú.

D’aquesta manera, arriben a acords, escoltant la seva parella, comunicant les preocupacions des del respecte i treballant conjuntament amb la condició d’arribar a millors consensos (sense necessitat de manipular a l’altre).

Inclinació desorganitzada

  • El resultat d’aquesta inclinació és la combinació entre la inclinació ansiosa i la inclinació evitativo.
  • Aquest tipus d’inclinació es presenta de manera diferent si es tracta d’un nen o d’un adult.
  • El nen, expressa conductes que resulten contradictòries i fora de lloc i, normalment això es presenta en nens que han viscut situacions de negligència, maltractament o abandó per part dels seus progenitors o cuidadors.
  • En aquests casos, els nens sofreixen molt i perden la confiança en l’altre, havent-hi així, situacions en les quals el vincle no s’ha pogut formar o, si ho ha fet, ha estat d’una manera molt feble.
  • En cas de persones adultes, es poden veure comportaments impulsius, reaccions explosives i una complexitat important a l’hora de tractar de comunicar-se amb els altres.
  • Aquests perfils també solen evitar la intimitat, no expressen les seves emocions positives, però sí que li donen un major pes a les emocions negatives.
  • Se’ls veu frustrats, amb dificultats de control d’ira i, encara que solen rebutjar les relacions més pròximes, en el fons anhelen ser volguts i benvolguts.

En general, per a posar un exemple més clar, quan la figura del cuidador que és la persona que et protegeix, t’ensenya a interpretar el món, et proporciona seguretat… no compleix amb aquesta funció, les conseqüències a nivell conductual i emocional poden resultar molt nocives.

Els nens aprenen per observació i la interacció amb els pares és una guia per a comprendre el que deuria o no ser socialment acceptable. D’aquesta manera, haver passat per situacions de maltractament pot conduir a l’aprenentatge de conductes negatives i, per consegüent, la seva reproducció.

Així mateix, les persones que han presentat aquest estil d’inclinació durant l’etapa infantil, tenen major risc de desenvolupar conducta antisocial en el futur.

Llavors, Què ens diuen els estils d’inclinació?

El tipus d’inclinació que tinguem, és un indicador molt clar del nivell de benestar psicològic, emocional i espiritual que experimentem les persones en la interacció amb els altres, tant en l’àmbit social com el sentimental.

D’aquesta manera, tal com hem esmentat, encara que la inclinació segur representi aquest tipus de vincle més equilibrat i sa, és bastant complex poder-ho observar d’una manera total i absoluta. Normalment, en els diferents estils d’inclinació sol sobresortir un per sobre dels altres, però també pot haver-hi pinzellades d’uns certs trets que identifiquem dins d’altres estils.

És per això que és tan important treballar en l’autoconeixement i l’autoconsciència interior, sobretot quant a les nostres pors, emocions i les preocupacions que poden néixer dins de la parella, amb la condició d’entendre com ens sentim, com se sent l’altre i poder ajustar la nostra resposta per a afavorir el vincle creat amb la nostra parella.

Segurament algun lector s’està preguntant: si el vincle s’ha establert en la infància, es pot canviar el tipus d’inclinació?

És possible modificar el nostre estil d’inclinació?

Tal com hem dit, la nostra tendència de comportament es forma a través de les interaccions que tenim amb els nostres cuidadors en la nostra infància, però, per sort, som amos de la nostra vida i el nostre comportament no té per què regir-se pel model que rebem de petits. Si fos així, implicaria que no podem canviar i, en aquest cas, els psicòlegs no tindríem treball!

Així que sí, és possible canviar, trencar amb els patrons familiars i millorar les nostres relacions, però per a poder fer-ho necessitem conèixer bé les característiques dels diferents models d’inclinació.

En aquest sentit, la parella pot ser aquesta persona que ens ajudi a identificar quin tipus d’inclinació tenim i a ajudar-se l’u a l’altre a forjar un vincle sa i durador.

En el centre Canvis realitzem teràpies de parella i teràpia individual. En cas que sentis que necessites suport extern, pots contactar amb nosaltres per a reservar la teva primera sessió gratuïta.

Bibliografia
García, T. (2020). Maneres d’estimar: La inclinació i les relacions de parella. Latercera.
Sabater, V. (2022). Tipus d’inclinació en la parella: De quina manera t’estimen?. Millor amb salut.