Actualment el terme empoderament ha ocupat un lloc de rellevància en el nostre vocabulari, en les nostres converses, discursos i reivindicacions. Però sabem a què fem referència quan parlem d‘empoderament?

Segons la RAE, empoderar significa “fer poderós o fort a un individu o grup social desfavorit”. Va sorgir de la paraula anglosaxona “empowerment” i neix arran dels moviments feministes que lluitaven per a aconseguir l’equitat entre gèneres.

Empoderar-se ha de veure amb recuperar independència, espais en els quals prèviament hi havia passivitat i ara es passa a l’acció, ha de veure amb responsabilitzar-se i dirigir la pròpia vida.

En aquesta nova entrada del blog de Canvis ens ha semblat interessant informar sobre com empoderar-se té un impacte beneficiós en la salut mental, en aquest cas, de les dones. A més, ens agradaria proporcionar una guia i una sèrie d’estratègies per a aconseguir-ho.

Què és l’apoderament femení?
A causa dels processos de socialització i culturalització, s’ha fomentat que el rol de la dona sigui el d’estar disponible i ser complaent amb els altres tant en la vida personal com en la professional, deixant de banda i descurant les seves necessitats, desitjos i interessos. Com a conseqüència, manquem d’eines i recursos per a recuperar les nostres vides.

A més, existeix un judici social dur en les situacions on una dona no es mostra complint amb aquest rol, generant crítica i culpa. Com a conseqüència solen sorgir pors i inseguretats per a empoderar-se i decidir escoltar-se.

Empoderar-nos com a dones significa recuperar el nostre poder com a persones i emancipar-nos en tots els àmbits de la nostra vida. És la força interior que ens impulsa a aconseguir la nostra pròpia independència i autonomia. Així com tenir el control sobre totes les àrees importants de les nostres vides sempre des de la nostra voluntat i no des de la influència externa.

L’enriquidor és poder evidenciar com es va construint i desenvolupant la nostra confiança cap a les nostres capacitats i el seu impacte en tota la nostra configuració: inquietuds, metes, autoestima… generant un impacte personal alhora que social. Tenint present que els petits gestos, fins i tot personal, poden generar un gran impacte en el nostre entorn, a més d’en nosaltres.

Beneficis de l’empoderament
Sentir-nos sense veu ni vot en la nostra vida acaba manifestant-se en sofriment, infelicitat i insatisfacció personal.

Com ja us imaginareu, empoderar-se té un impacte positiu evident en la nostra salut mental i benestar emocional. A continuació, us detallem alguns d’aquests beneficis:

  • Redueix l’estrès
  • Redueix l’ansietat
  • Redueix l’autocrítica
  • Redueix l’autosabotatge
  • Redueix la comparació amb altres/as
  • Redueix l’autoexigència
  • Impulsa el teu benestar emocional i qualitat de vida
  • Millorar la relació amb tu mateixa, la teva autoestima i autoconcepte
  • Augmenta la teva seguretat
  • Ens donem permís i prioritat
  • Millora les teves relacions personals i laborals

Com arribo a ser una dona empoderada?
L’autoconeixement és un procés molt rellevant que ens facilita l’estar connectada amb nosaltres mateixes i ens ajuda a establir una millor relació. Entendre qui som, que necessitem i que volem ens facilita posar-nos en marxa per a aconseguir-ho.

Per a arribar a ser una dona empoderada és necessari temps i pràctica. El més important és que, durant el procés, siguem capaços d’identificar aquelles àrees o conductes en les quals experimentem malestar per a poder prendre acció.

Cada dia és una oportunitat per a reprendre el camí cap a l’apoderament que va des de petites a grans accions, mai és tard per a iniciar aquest procés.

El primer pas és atendre la nostra pròpia veu interior. Serà molt dur treballar per a aconseguir l’autonomia en les nostres vides si ho fem des de la nostra veu més crítica minvant així la nostra autoestima i seguretat. Què creus que ocorreria si ens parléssim com parlem a les persones a les què volem molt? Com creus que et sentiries?

Parlar-nos des de la comprensió i l’amabilitat diàriament farà que es converteixi en un acte natural que t’impulsarà a donar-te permís a allò que realment vols fer. Per a això, és important identificar d’on venen i qui va donar forma a aquesta veu crítica.

Autoafirmar-se ajuda a donar fermesa i enfortir el positiu en cadascuna de nosaltres. És compartir, reiterar i potenciar els elements positius de la nostra personalitat i ens ajuda a recordar el valuosa que som i que mereixem ser escoltades. Per a això hem de preguntar-nos que ens agrada de nosaltres i compartir amb aquelles persones de confiança sense por al fet que ens jutgin.

Identificar els nostres valors i prioritats farà que visquem una vida d’acord, on les nostres decisions estaran alineada amb els qui som. Aconseguir tenir una vida empoderada neix d’allò més profund de nosaltres i no d’aspectes externs.

Permetre’ns ser ajudades i reconèixer la nostra vulnerabilitat. Durant moltes generacions hem viscut atenent únicament als altres, oblidant-nos de què també som persones i que també tenim les nostres necessitats, emocions i que a vegades necessitem ser ajudades. El suport de les nostres persones de confiança pot ajudar-nos al llarg d’aquest recorregut.

L’honestedat i assertivitat són els nostres majors aliats. Quan reprimim el que realment sentim i pensem solem experimentar un gran malestar emocional, fins i tot problemes de salut. Bloquejar les emocions produeix que s’intensifiquin i s’acumulin. Expressar com ens sentim és de les majors estratègies per a tenir relacions honestes i prioritzar-te establint els límits adequats quan sigui necessari.

Els limitis poden ser de diferents formes. Des de físics que impliquen donar una espai i control sobre el nostre cos a emocionals que impliquen assumir responsabilitat sobre els nostres sentiments.

Tenir temps per a tu. Quan reservem mínim cinc minuts al dia per a tenir un moment per a nosaltres és reconfortant i potència la idea que som importants. Para esment als petits plaers.

Identificar què està obstaculitzant la meva relació amb el meu cos. Els missatges que rebem de la societat continuen tenint un impacte negatiu en com ens veiem, generant-nos pressió a través de creences socials i estàndards irreals. La relació amb el nostre cos és essencial, a través d’ell vivim les experiències i ens relacionem amb el món. Tenir una relació sana amb una mateixa també afecta en la relació amb els altres.

Tenir present els meus dons, talents i punts forts. Reconèixer i tenir present allò de t’agrada i et fa sentir orgullosa de tu és essencial per a guanyar seguretat i confiança en una mateixa. Alguna vegada has fet una llista dels teus 10 talents? T’animem a fer-ho.

Ser autocompasives ens permet ser amables amb nosaltres mateixes i tractar-nos des del respecte i la bondat en moments de sofriment, que és quan més dificultats hi ha per a per a trobar un refugi de pau en nosaltres. Normalitza el sentiment i ens ofereix alè.

Gestionar les nostres emocions. Les nostres emocions i sentiments no són bons ni dolents, són transitoris i ens donen molta informació sobre nosaltres. Moltes poden ser aclaparadores i altres més lleugeres. Conèixer i saber com gestionar-les comporta molts beneficis per al nostre benestar i en el nostre camí cap a l’empoderament.

Per a això és important que estiguem disposades a escoltar-les i així aconseguir formes més conscients de sentir els teus sentiments i superar-los.

Tenir presents les diferents àrees de les nostres vides. Ens sentim igual en tots els àmbits o existeixen diferències? Us deixem uns exemples de com avaluar-les:

  • Salut: Sols emmalaltir-te amb facilitat? et sents cansada la major part dels dies? hi ha alguna malaltia que interfereixi en el teu dia a dia? menges sa i equilibrat? reserves espai a l’exercici físic? com és el teu somni?
  • Família: Com és la relació amb la teva família? com et sents quan estàs amb això? sents que decideixes lliurement estar en contacte amb la teva família? et sents escoltada?
  • Parella: Com et sents en parella? se suma? sents malestar quan esteu junts? es té en compte la teva opinió? teniu espais per a vosaltres?
  • Amistats: Confies en les teves amistats? dediques temps a ells i elles? et sumen o et resten?
  • Economia: la teva economia és estable o té alts i baixos? et sols donar capritxos? sents que no tens control sobre els teus diners? depens econòmicament d’altres persones?
  • Treball: Com solen sentir-te en el treball? té sentit per a tu? s’ajusta als teus valors? sols portar-te treball a casa? s’ajusta a les teves necessitats?
  • Oci: Tens moments de diversió? realitzes activitats que són del teu interès? Sols prioritzar altres obligacions abans dels teus espais d’oci?

Arriscar-te a viure noves experiències. Viure noves experiències ens anima a guanyar confiança en nosaltres mateixes i a tenir un major sentiment de realització. És natural que aparegui cert temor, però és només a l’inici.

Alliberar-nos de creences limitants que tenim interioritzades per a poder crear una base sòlida sobre on construir la nostra autoestima. Per a això és important derrocar les opinions externes i relacions passades i deixar espai als nostres dons, talents i relacions que ens nodreixen.

Buscar relacions que ens aportin. Tal i com hem vist, és molt important parar-te a pensar com et sents en les diferents relacions amb els altres. Avaluar les relacions interpersonals ens faciliten identificar possibles senyals d’alerta que no hem estat capaços de percebre i ens han fet mantenir-nos en relacions pocs saludables.

Per a establir relacions sanes és essencial tenir en compte una sèrie de components essencials com la confiança, la reciprocitat i el respecte.

Pel·lícules i llibres que parlen sobre empoderament femení
Des de Canvis us volem recomanar cinc pel·lícules i llibres que tracten l’apoderament femení.

Cinc pel·lícules sobre l’empoderament femení

  • Les sufragistes (2015): Narra la història de les sufragistes britàniques i la seva lluita per a aconseguir el dret al vot femení durant la primera guerra mundial.
  • Figures ocultes (2016): És la història de tres brillants dones científiques afroamericanes que van treballar en la NASA en els anys seixanta.
  • Brave (2012): Mèrida és una valenta princesa que decideix trencar i prendre un altre rumb al seu camí establert.
  • El somriure de Mona Lisa (2003): En 1953, Katherine Watson es trasllada a la universitat de Wellesley en Nova Anglaterra per a ensenyar història de l’art a les estudiants més brillants. Poc després de la seva arribada, s’adona que la institució segueix ancorada en la tradició, el conformisme i perpetuant els rols femenins de l’època.
  • Vull ser com Beckham (2002): Jess és una noia índia que vol complir el seu somni: jugar al futbol com David Beckham. Un somni el qual els seus pares s’oposaran pel seu desig que realitzi el mateix camí que la seva germana major, qui està casada amb l’home adequat.

Cinc llibres sobre empoderament femení

  • Dones que corren amb els llops, de Clarissa Pinkola Estiguis: Revela mites culturals per a contribuir al fet que les dones recuperin la seva força i salut. Encoratja a les dones a una vida plena de força a partir dels seus instints, la seva creativitat i sabiduria.
  • Les deesses de cada dona: Una nova psicologia femenina, de Jean Shinoda Bolen: Explica els patrons interns a través dels arquetips que són altres maneres d’entendre la personalitat i com potenciar-les.
  • Les dones que estimen massa, de Robin Norwood: Tracta que quan en estar enamorada significa sofriment, és que estem estimant massa. Ajuda a les dones a reconèixer, comprendre i canviar i la seva manera d’estimar.
  • Feminisme terapèutic, de Maria Fornet: Reflexiona sobre temis que tracta el feminisme i saca a la llum el seu impacte en la vida de les dones.
  • Ni muses ni submises: Una revisió de la història de l’art occidental amb perspectiva feminista, d’Helena Sotoca: Amb molt d’humor i ironia, destaca l’anàlisi dels cànons de bellesa, sexualitat femenina i com han anat evolucionant a través de l’art.

En el centre de psicologia Canvis, podem ajudar-te en aquest procés d’apoderament prenent consciència i comprensió sobre com els problemes aliens, les responsabilitats i frustracions dels altres solen suposar una càrrega psicològica i una responsabilitat d’un alt preu. Així com treballant en l’autoestima, en la confiança en una mateixa i treballar la culpa en diversos aspectes de la seva vida.
En el cas que necessiti atenció i suport extern d’un professional especialitzat, pot contactar amb nosaltres i reservar una primera sessió informativa gratuïta.

Bibliografía:

Félix Mera, C. (2012). Talleres de empoderamiento femenino y su efecto en la autoestima de adolescentes en la Ciudad de Quito (Bachelor’s thesis, Quito, 2012).

Fornet, Maria. (2018) Feminismo terapeutico: psicologia empoderadora para mujeres que buscan su propia voz. Urano.

García Arteaga, V. F., Cruz Coria, E., & Mejía Reyes, C. (2022). Factores que impulsan e inhiben el empoderamiento femenino: una revisión de literatura. Revista Reflexiones, 101(1), 121-140.

Logan, Megan (2022) Ámate. Libro de ejercicios para mujeres. EDAF.